Den videnskabelige version

Højeste punkter og steder

Spørgsmålet om, hvilket punkt der anses for at være Danmarks højeste, er kompliceret og et definitionsmæssigt problem.

Området omkring Ejer og Yding Skov kan med rette kaldes Danmarks tag med flere toppe, der er mere end 170 meter høje. Men hvilken top er rent faktisk den højeste? Er det Ejer Bavnehøj, Yding Skov eller et helt tredje punkt?

Det har en gruppe forskere med deltagelse fra Nationalmuseet, Geografisk Institut på Københavns Universitet og Kort & Matrikelstyrelsen undersøgt i 2004-05. De har nu klarlagt, hvad der er Danmarks højeste naturlige og menneskeskabte terrænpunkt.


Blandt giganter
Blandt flere giganter blev Ejer Bavnehøj i midten af 1800-tallet målt til at være den højeste. I 1941 fandt man dog ud af, at en gravhøj i Yding Skov faktisk var højere. Dette startede en heftig diskussion om, hvorvidt gravhøje og andre menneskeskabte jordbunker skulle tælle med. Det endte med, at professor N.E. Nørlund definerede Danmarks højeste punkt som værende det højeste naturlige punkt, det vil sige uden menneskeskabte jordbunker.

Detaljerede opmålinger af Geodætisk Institut viste imidlertid, at det højeste naturlige punkt på Ejer Bavnehøj var 6 cm højere end i Yding skov, og Ejer Bavnehøj er siden officielt blevet anset for at være Danmarks højeste terrænpunkt. Februar 2005 viser virkeligheden sig imidlertid at være en lidt anden.

Samtlige høje i området omkring Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj er blevet opmålt, og der er foretaget prøveboringer i højene for at fastslå, hvor den naturlige overflade under højen er. Opmålingen har blandt andet vist, at den naturlige overflade ved Ejer Bavnehøj ligger ca. 60 cm under den nuværende højoverflade, og at det højeste punkt omkring Yding Skovhøj er resterne af udskredet højmateriale fra bronzealderhøjen der. Dette har betydet, at der er rykket rundt på "ranglisten" over Danmarks højeste punkter.

Højeste naturlige terrænpunkt - uden menneskeskabte jordbunker - nær Ejer og Yding i Jylland:

  1. Møllehøj * 170,86 meter
  2. Yding Skov (Rodebuske) 170,77 meter
  3. Ejer Bavnehøj 170,35 meter
  4. Lindbjerg 170,08 meter
  5. Margretelyst SØ ** 169,78 meter

  6. Vistofte 169,44 meter

* Møllehøj ligger på Holger Poulsens mark ca. 200 meter vest for Ejer Bavnehøj
** Margretelyst SØ er højen lige nord for Ejer Bavnehøj Opmålt i perioden november 2004 til februar 2005 (opgivet i DVR90) .

Møllehøj er Danmarks højeste naturlige punkt med sine 170,86 meter. Den er ca. 10 cm højere end den naturlige overflade i Yding Skov. Ejer Bavnehøj er det tredjehøjeste naturlige punkt med 170,35 meter. Det kan ikke afvises, at der findes et punkt under den nye Ejer Bavnehøj, hvis naturlige overflade er nogle få cm højere, men ikke af en størrelse der kan ændre på rangfølgen. Lindbjerg er det fjerde højeste punkt, efterfulgt af Margretelyst SØ og Vistofte.

Konklusion
Danmarks højeste terrænpunkt er bronzealderhøjen Yding Skovhøj (midterste gravhøj = Rodebuske) med 172,54 meter, mens det højeste naturlige terrænpunkt er Møllehøj med 170,86 meter. Begge højder er opgivet i DVR90.

Forskergruppen som offentliggjorde disse målinger 28. februar 2005 bestod af: professor Henrik Breuning-Madsen, Geografisk Institut, Købehavns Universitet, arkæolog Mads Holst, Nationalmuseet og sektionsleder Sigvard Stampe Villadsen, Kort & Matrikelstyrelsen.

Andre høje punkter i Danmark (udvalgte):
Rytterknægten - Bornholm 162 meter 

Them Bavnehøj- Them 153 meter
Sorring Låddenhøj - Sorring 148 meter
Himmelbjerget -Ry 147 meter 

Aborrebjerg - Møn 143 meter 

Ravnebakke - Bornholm 142 meter 

Tangen - Gl. Rye 142 meter
Ørringe Bakke - Bornholm 141 meter 

Tranebjerg - Brande 138 meter 

Møllebjerg - Billund 137 meter 

Møgelbjerg - Salten 137 meter
Agri Bavnehøj - Molsbjerge 137 meter 

Knøsen - Dronningelund Storskov 136 meter 

Kongsbjerg - Møn 135 meter 

Stabelhøje - Molsbjerge 135 meter 

Bavnehøj - Brædstrup 133 meter
Frøbjerg Bavnehøj - Ørsted, Fyn 131 meter
Lysnet - Langå 131 meter

Andre høje steder i Danmark:
TV-tårnet ved Århus 320 meter
Hove-senderen 300 meter
Gladsaxe-senderen 220 meter 

Domus Vista på Roskildevej ved København 92 meter

De to pyloner ved Østbroen over Storebælt er 254 meter høje. Til sammenligning måler Lillebæltsbroens pyloner 120 meter, og Farøbroens 95 meter.

Kilde: Geodatastyrelsen


Ejer Bavnehøjs Venner


 Del siden:
Sheltere med udsigt

Overnat i det fri tættest ved stjernerne.To sheltere, borde-bænke, bålplads med grill og multtoilet, informationstavler.
Læs mere

Mod nye Bavnehøjder

Realdania støtter et forprojekt, der skal afdække højdepunktets potentiale som national attraktion, formidlings- og mødested med baggrund i stedets kulturhistorie, landskab og natur.
Læs mere - Se video (2:57)

National seværdighed

Ejer Bjerge er af Vejdirektoratet ophøjet til en national seværdighed. Berlingske skriver ligefrem om en bjergkæde. Nu må der skiltes med brune Johanneskors.
Læs mere - Se video (28:00)